ЫБЫРАЙ АЛТЫНСАРИННІҢ АҒАРТУШЫЛЫҚ ИДЕЯЛАРЫНЫҢ БҮГІНГІ ОҚУ ЖҮЙЕСІНДЕ ІСКЕ АСУЫ - Ансаганова, А.Б.; Абдиркенова, А.Қ. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2021)
Өзектілігі: Мақалада халық ағарту жұмысын бірінші рет қолға алған, сол жолда өмірінің ақырына дейін үздіксіз еңбек еткен жалынды патриот Ы.Алтынсариннің Қазақстандағы білім беру жүйесін қалыптастыруға қосқан үлесі талдау. Қазақ халқының ұлы перзенті Ыбырай Алтынсарин қазақ жерінде оқу-ағарту ісін жүзеге асырып,тұңғыш халық ағартушысы атанып қоғамда өзгерісті жасау жолында талмай күресіп, халық игілігі үшін жан аямай еңбек етудің үлгісін көрсетті, бүгінгі күнде білім беру мазмұны Ыбырай Алтынсаринның жасаған игі істерімен жалғасын тауып жатыр десек қателеспейміз. ХІХ ғасырдың екінші жартысындағы аса көрнекті ағартушы-демократ – Ыбырай Алтынсарин Қазақстандағы қоғамдық ой-пікірдің өркендеу тарихында үлкен орын алды. Ол жас ұрпақты тəрбиелеу мəселесіне ерекше көңіл бөлді. Ы.Алтынсарин Қазақстандағы əлеуметтік-педагогикалық мəселелерді шешудің басты жолдары мен негізгі ұстанымдарын ұсынды. Мақсаты: Ыбырай Алтынсариннің педагогикалық-ағартушылық ойларының маңыздылығын қарастыру.
Keywords: ағарту жұмысы; оқу-тəрбие; тұңғыш; ағартушы; ой-пікір; ұрпақ тəрбиелеу; негізгі ұстанымдар; білім беру жүйесі