ҚАЗАҚ ҚОҒАМЫНДАҒЫ БИЛЕР ИНСТИТУТЫНЫҢ ТАРИХИ БАСТАУЛАРЫ МЕН ЭВОЛЮЦИЯСЫ - Балғабаева, Г.З.; Кенжебай, А. (Kostanay State Pedagogical Institute, 2017)
Билер институтының құқықтық қатынастардағы рөлін бағалай ке¬ле, олардың (билердің) сот қызметін жүргізген кездегі әділеттілігіне, данышпандығына, көрегендігіне және оған деген халық сенімінің шексіздігіне таң қалмасқа болмайды. Билер тек кана ел ішінде кездесіп отыратын дау-дамайларды шешіп қана қоймай, өз қызметінің аясында қоғамдағы қатынастың барлығына араласып отырған. Сонымен қатар, билердің ерте кезден бастап құқық түзу органының, яғни, қазіргі тілмен айтсақ, жоғарғы заң шығарушы орган-парламенттің міндетін атқарғанын да байқауға болады.
Keywords: құқық; қоғам; «билер институты»; заң; құрылымдық жүйе