ӨСКЕЛЕҢ ҰРПАҚТЫҢ БОЙЫНА РУХАНИ ҚҰНДЫЛЫҚТАРДЫ ҚАЛЫПТАСТЫРУДА ҚАЗАҚ ƏДЕБИЕТІНІҢ РОЛІ - Сембетова, Гулнур Сырлыбаевна (My University, 2018)
Аннотация Мақалада адамгершілік - рухани тəрбие берудің басты саласының бірі – ұлтжандылық сөз болады. Жеке тұлғаға рухани – адамгершілік тəрбиені беруде қазақ əдебиетінің ең негізгі эстетикалық, этикалық міндеттерімен тікелей байланысты. Қоғамдағы орны бөлек орасан дүние - адамгершілік байлықтың ортаймауына жауап беретін бірден-бір рухани ұлы күш əдебиет екендігі айтылады. Аннотация В статье представлены подходы к созданию системы духовно-нравственного воспитания учащихся на уроках казахского языка и литературы, ориентированной на культурно-исторические, нравственные и патриотические ценности Казахстана. Автор указывает на необходимость формирования личности системы нравственных ценностей, моральных принципов, толерантности, уважению к окружающим, доброте, сочувствию. Abstract The main purpose of the article is to concentrate on patriotism, which is one of the spiritual and moral education key areas. It is directly connected with the spiritual and moral education of an individual through Kazakh literature aesthetic and ethical norms. It is asserted that the literature is responsible for the humanness promotion that takes the main and unique place in the society.
Keywords: рухани құндылық; адамгершілік; қазақ əдебиеті