БОЛАШАҚ МҰҒАЛІМДЕРДІ КӘСІБИ ОҚЫТУДА ИНТЕРАКТИВТІ ОҚЫТУ - Жампеисова К.К.; Ішпекбаев Ж.Е.; Увалиев Т.О. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Бұл мақалада болашақ мұғалімдерді кәсіби даярлаудағы интерактивті оқытудың рөлі мен маңызы ашылады. Оның негізі жеке меншік пен нарықтық қатынастармен тығыз байланысты дамыған азаматтық қоғам болып табылатын құқықтық демократиялық мемлекет талап ететін заманауи қасиеттер мен қасиеттерді дамытудың әлеуеті атап өтілді. Авторлар болашақ мұғалімдердің білім мазмұнының өзгеруіне әсер ететін негізгі фактор ретінде оңшыл демократиялық мемлекеттің қажеттілігін атап көрсетеді. Олар тез өзгеретін қоғамда сұранысқа ие болашақ мұғалім тұлғасының сыни, шығармашылық, өнімді ойлауы мен субъективтік құрамдас бөлігінің даму деңгейінің төмендігіне негізделген интерактивті оқытуды жоғары педагогикалық білім берудің оқу-тәрбие процесіне қарқынды енгізу қажеттілігін өзекті етеді. Интерактивті оқытудың негізі ретінде өзара әрекеттестіктің маңыздылығы атап өтілді. Оқытудың инновациялық түрі ретінде шағын топтарда интерактивті оқытуды тиімді жүзеге асыру шарттары берілген. Интерактивті оқыту барысында болашақ мұғалімдердің бойында бейімді көшбасшылық қасиеттерді дамытудың маңыздылығы атап өтіледі. Интерактивті оқытудың әдістемелік негізі ретінде синергетикалық тәсілдің рөлі ашылды.
Keywords: құқықтық демократиялық мемлекет; азаматтық қоғам; нарықтық қатынастар; интерактивті оқыту; инновациялық оқыту