ЭЛЕКТР ЖЕЛІЛЕРІНДЕГІ РЕАКТИВТІ ҚУАТТЫ ӨТЕУ ҚҰРЫЛҒЫЛАРЫ - Мұқат, Ж.Қ.; Сапа, В.Ю. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2021)
Мақалада 220-500 кВ жүйе құраушы электр желілеріндегі реактивті қуатты реттеу мəселелері қарастырылған. Кернеудің əртүрлі кластары үшін зарядтау қуатының мəндері ұсынылған. Реактивті қуаттың берілетін белсенді жəне өтелмеген қуаттарға тəуелділік қисығы салынды. Электр желілерінің тиімділігін арттыруға мүмкіндік беретін реактивті токтарды өтеу құрылғысы ұсынылған.