АУТИСТІК СПЕКТР БҰЗЫЛЫСЫ БАР БАЛАЛАРДЫҢ МАТЕМАТИКАЛЫҚ ОЙЛАУ ҚАБІЛЕТІНДАМЫТУДА НУМИКОН ҚҰРАЛЫНЫҢ ТИІМДІЛІГІ - Алипбаева, Г.А.; Едрес, С.Н. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2023)
Аутистік спектр бұзылысы барбалалар әлеуметтік қарым-қатынас пен өзара әрекеттесу кезінде қиындықтарға тап болады, сонымен қатар мінез-құлқының, қызығушылықтарының немесе әрекеттерінің шектеулі, қайталанатын үлгілерін көрсетеді. Аутистік спектр бұзылысы бар балалар әдетте бір жастан екі жасқа дейін танылады. Математика күнделікті тұрмыста адам ылғи қолданатын ойлау жүйесі. Арнайы педагогтардың міндеті аутистік спектр бұзылысы бар балаларға күнделікті қарапайым өмірде математикалық есептеулерді қолдана алуға мүмкіндік жасай алуында. Математикалық қарапайым амалдарды үйрену арқылы кез-келген тұрмыстық қарым-қатынастарда еркін өмір сүруге, тәуелсіз болуға жағдай жасайды. Нумикон тәсілі балаға сандардың салыстырмалық мәнін түсіндіруде жиі қолданысқа ие. Екі жүйенің де негізгі ұқсас идеялары бар.
Keywords: Аутистік спектр бұзылысы; арнайы педагог; ойлау қабілеті; нумикон құралы