ДАМЫТА ОҚЫТА ОТЫРЫП, ОҚУШЫЛАРДЫҢ КҰЗЫРЕТТІЛІГІН ДАМЫТУ - Шалтенова, Культай Гаппазовна; Ахметова, Айгуль Есенболовна; Нургожина, Гульбану Абикеновна (My University, 2019)
Өзектілігі. Бастауыш мектепте мақсат-міндеттерді жүзеге асыруда ең маңызды рөл оқу мен жазуды дамытуға берілген. Бастауыш мектепте оқуды дамыту негіздері қаланған, ол балалардың саналы түрде оқып, жазып, дұрыс жəне толық сөйлеуіне үйретеді. Оқушылардың тілін дамытуға байланысты қойылатын сұрақтар қазіргі жаңашыл педагогикалық ғылым мен практикада ең өзекті мəселелердің бірі болып келеді. Мектептердің бастауыш сыныптарында сауат ашуға үйрету бағдарламасы өзара бір-бірімен байланысты бірақ, белгілі бір дербес бағыттарды қарастырады. Осы барлық бағыттардың негізін тіл дамыту құрайды, ол сауат ашудың барлық оқу үрдісіне нақты практикалық бағыт беріп, оқушыларды түсініп оқуға, сөйлеуге, жазуға, бастауыш сынып оқушыларына тіл мен əдебиет туралы бастапқы білімді ұғынуға, оқушылардың тілін байытуға, олардың тілін дамытуға деген қызығушылықтары мен көңілдерін аударуға бағытталған. Сауат ашу курсының маңызды мəселелерінің бірі ол- оқушыларды сөйлеуге үйрету болып келеді, өйткені тілді еркін меңгерген бала басқалармен толық қарым-қатынаста болып, қоғамда коммуникативті жайлылықты сезіне алады. Мақсаты: бастауыш сынып оқушылырының тілдік құзыреттілігін қалыптастыру; оқу жəне жазу дағдыларын қалыптастасқан, алғашқы тілдік мағлұматтарды, сөйлеу əрекетінің барлық түрлерін меңгерген, алған тілдік білімдерін өмір жағдайларында қолдана білетін, шығармашылыққа пен танымдық қабілетін дамытуға бейім жеке тұлғаның қалыптасуы мен дамуына мүмкіндік жасау. Актуальность. Уровень развития речи значительного числа младших школьников едва достигает необходимого предела, а у довольно многочисленной группы детей он явно недостаточен. Образная, яркая, логично построенная речь – основной показатель интеллектуального уровня детей. Чем богаче и правильнее речь ребенка, тем легче ему высказывать свои мысли, тем шире его возможности в познании действительности, содержательнее и полноценнее взаимоотношения с детьми и взрослыми, тем активнее происходит его психическое развитие. Поэтому работа над развитием речи младших школьников является важным и необходимым условием для успешного развития и обучения учащихся. Для успешного овладения устной и письменной речью в школьных условиях необходимо целенаправленное обучение всем видам речевой деятельности: слушанию и говорению, чтению и письму. Но при этом обучение устной речи – слушанию и говорению, должно опережать письменную речь. П Цель: создание условий для формирования языковой компетенции младших школьников, совершенствование основных видов речевой деятельности: говорения, слушания, письма и чтения. Relevance. The primary role in primary school is the development of reading and writingskills. The basics of elementary school education are laid, which teaches children to read, write, and speak fluently. Questions related to language development are one of the most pressing issues in modern pedagogical science and practice. In elementary schools, the literacy curriculum is interconnected but involves some individual orientation. The basis of all these areas is the development of language, which provides a practical guidance to all the literacy learning processes, to pupils understand, speak, write, understand elementary knowledge about language and literature, enrich the students' language, and express their interest in and develop their language oriented. One of the most important issues of the curriculum course is to teach pupils how to speak fluently because the child can communicate well with others and feel the sense of communicative comfort in society.Goal: to develop the language competence of primary school students; the ability to use the language skills in life, to develop the creativity and the cognitive ability of the individual, to create and develop the personality of the person who has the ability to read and write the first language information, all kinds of speech.
Keywords: инновация; педагогикалық технология; дамыта оқыту; педагогические технологии; развивающее чтение; innovation; pedagogical technology; developmental education