ҰЛТТЫҚ ҚҰНДЫЛЫҚТЫҢ НЕГІЗІ -РУХАНИ ЖАҢҒЫРУ КЕПІЛІ - Нұрмұхаметова, Қарлығаш Тұрғанбекқызы (My University, 2019)
Мақалада рухани жаңғыру деген- санаға серпіліс жасау мен заман талабына сай өзгерістерге, заман көшіне ілесу екендігі айтылады.Ұлттық бірегейліктің негізі-атадан балаға жалғасып келе жатқан ұлттық құндылықтарымыз туралы тұжымдалады. В статье говорится о том, что «Рухани жаңғыру» - это прорыв в сознании и отражение современных явлений.Основа национальной уникальности заключается в проблеме национальных ценностей, которые передаются от поколения к поколению. The article says about«Rukhani zhangyru»whicis is the break of thinking and doing of the modern sitnations.The base of national unigue consists of the problems of national values that are handed from generation to neхt generation. Өзектілігі: Əр елдің өзгеге ұқсамайтын тек өзіне ғана тəн əдет-ғұрпы, салт- дəстүрі,бітім- болмысы болады. Салт-дəстүр дегеніміз түптеп келгенде, ұлттық болмысты басқалардан алабөтен айрықшалап, даралап тұратын ішкі бір рухани айна іспетті.Оларды халықтың келбеті,тəрбиелік ережесі немесе «ұлттық код» деп атайды. Мақсаты: Жалпы ұлттық кодқа тіреу болатын берік діңі болуы қажет. Ол əрине - тіл, дін. Осыдан келіп діл шығады. Онсыз халық болмайды.Кешегісіз бүгін де, ертең де тұл.Осы ретте айта кетсек,қазақ халқының да өзіне тəн мінез – құлқы, əдебі, ұлттық қадір – қасиеті бар.Осылардың əрқайсысына талдау жасап, дəйектеу,түсіндіру.
Keywords: ұлттық құндылық; бітім- болмысы; тəлім; тəрбие; салт-дəстүр; ұлттық сана-сезім; адамгершілік; жаңа заман; білім; национальные ценности; сущность; обычаи и традиции; национальный менталитет; человечность; новое поколение; образование; national values; essence; upbringing; customs and traditions; national mentality; humanity; new generation; education