ИНФОРМАТИКА ҒЫЛЫМ РЕТІНДЕ:ТАРИХ,ҚАЗІРГІ ЖАҒДАЙ ЖӘНЕ ДАМУ ПЕРСПЕКТИВАЛАРЫ - Асембекова, А.К. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2024)
Бұл мақалада информатика ғылымының қалыптасу тарихы, қазіргі жағдайы және даму перспективалары қарастырылады. Информатика ХХ ғасырдың ортасында пайда болып, бүгінде адам өмірінің көптеген салаларына ықпал ететін жетекші ғылымдардың біріне айналды. Мақалада информатиканың негізгі даму кезеңдері, оның қоғамдағы рөлі және ақпараттық технологиялар саласында жеткен жетістіктері сипатталған. Қазіргі таңда информатика жасанды интеллект, үлкен деректерді өңдеу және киберқауіпсіздік сияқты маңызды бағыттарда қарқынды дамуда. Информатиканың болашағы жоғары технологиялардың әрі қарай дамуына, цифрлық экономика мен өнеркәсіптің автоматтандырылуына тәуелді.Информатика қазіргі заманғы ғылымдардың ішіндегі ең маңызды және жылдам дамып келе жатқан сала. Бүгінгі таңда цифрлық технологиялар қоғамның әр саласына еніп, адамның өмір сүру сапасын жақсартып, өндіріс, білім беру, медицина және басқа да салаларда ауқымды өзгерістер әкелуде. Мақаланың мақсаты ол– информатика ғылымының қалыптасуы, оның қазіргі жағдайы және болашақта даму перспективаларын талдау. Бұл мақалада информатиканың негізгі бағыттары, жетістіктері және оның ғылым мен қоғамдағы рөлі сипатталады.
Keywords: Информатика; ақпараттық технологиялар; жасанды интеллект; кванттық есептеулер; Big Data; киберқауіпсіздік; интернет заттар (IoT)