ХІХ ҒАСЫРДЫҢ 60 – ЖЫЛДАРЫНДАҒЫ ПЕДАГОГИКАЛЫҚ ҚОЗҒАЛЫС ЖӘНЕ ОНЫҢ ЫБЫРАЙ АЛТЫНСАРИНГЕ ТИГІЗГЕН ЫҚПАЛЫ - Мунбаева, Н.С. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Мақала мазмұнында Ыбырай Алтынсарин – нағыз халықшыл жазушы, өмір шындығын осы идея тұрғысынан таныта білген кемеңгер суреткер, аса қажырлы қоғам қайраткері, заманының ең маңызды мәселесін көтеріп, жыр төккен азамат ақын, жаңашыл жазушы, сол жаңаның тынымсыз жаршысы туралы ақпарат келтірілген. Мақалада Ыбырай Алтынсарин қазақтың ағартушылық тарихында және ұлттық мектебінің қалыптасуында терең із қалдырғаны қарастырлған. Құндылығы – өз бойындағы қуатын халық мақсаты үшін аямай жұмсаған адал жанды азамат екндігін сипаттау.
Keywords: педагогикалық қозғалыс; педагогикалық жҽне дидактикалық бағыттар; қазақ мектептерінің тууы; мектеп жұмысын ұйымдастыру; халықтық мектептерін негіздеуші