ДЕНЕ ШЫНЫҚТЫРУ ҚҰРАЛДАРЫМЕН ТҰЛҒАНЫ ҚАЛЫПТАСТЫРУ - Габдуалиева Э.А.; Ибраева Р.Ж. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Мақалада дене шынықтыру құралдарының тұлғаның жан-жақты дамуына әсері мен маңызы қарастырылған. Дене тәрбиесінің басты мақсаты – салауатты өмір салтын ұстанатын, физикалық және рухани тұрғыдан жетілген тұлға тәрбиелеу. Дене шынықтырудың адам өміріндегі тәрбиелік және әлеуметтік рөлін ашып көрсетеді. Сондай-ақ, дзюдо спорты арқылы адам бойындағы төзімділік, тәртіптілік, өзін-өзі жеңе білу қасиеттерін қалыптастырудың мысалы келтірілген. Бұл ғылыми жұмыста дене шынықтырудың тұлға қалыптастырудағы рөлі мен маңызы қарастырылады. Дене шынықтыру — адам өмірінің маңызды бөлігі, ол адамның физикалық, рухани және әлеуметтік дамуына ықпал етеді. Спорттық жаттығулар, қозғалыс белсенділігі, дене тәрбиесі құралдары арқылы тұлғаның ерік-жігері, мінезі, жауапкершілігі, мақсатқа ұмтылуы қалыптасады. Сонымен қатар, дене шынықтырудың тәрбиелік, психологиялық және әлеуметтік әсерлері талданады. Жұмыстың соңында дзюдо спорты мысалында дене шынықтыру құралдарының тұлғаны жан-жақты дамытудағы орны сипатталады.
Keywords: дене шынықтыру; тұлға; тәрбие; спорт; денсаулық; ерік-жігер; дзюдо