НЕКОТОРЫЕ ПОДХОДЫ К РЕАЛИЗАЦИИ ПРИНЦИПА СПИРАЛЬНОСТИ В ОБУЧЕНИИ ХИМИИ - Таурбаева, Гульжан Урмантаевна; Тауакелов, Чингис Айдаргазиевич (My University, 2019)
Қазіргі уақытта мағынасы жағынан сабақтың жеке бөліктерін ұйымдастырудың формалары боп табылатын оқыту стратегияларына білім беруде көп көңіл бөлінеді. Бұл кезде көптеген жағдайда, əсіресе жаратылыстану пəндерін оқытуда, процестердің, құбылыстардың жəне т.б. мағынасын терең түсіндіруге көңіл бөлінбейді. Оқушылардың түсінік алуы беткі деңгейде, қолданылған оқыту стратегияларының көлеңкесінде қалып қояды. Мақалада жұмыс тəжірибеміз мысалында мектептегі химия курсының оқу материалын сыныптан сыныпқа күрделендіру əдістемесі (спиральділік принципі) келтірілді. Заттарды немесе процестерді химияның негізгі заңдары мен теориялары тұрғысынан оқып-зерттеу мысалдары көрсетілді. В настоящее время уделяется много внимания различным стратегиям обучения, которые по сути являются формами организации отдельных этапов урока. При этом в большинстве случаев, особенно при изучении естественнонаучных дисциплин, не уделяется должное внимание объяснению сути процессов, явлений и т.д. Оно остается на поверхностном уровне «под прикрытием» применяемых стратегий обучения. В данной статье на примере собственного опыта приведена методика усложнения учебного материала курса химии из класса в класс (принцип спиральности). Показаны примеры изучения веществ или процессов с позиций основных законов и теорий химии. Currently, a lot of attention is paid to various learning strategies, which in essence are forms of organization of individual stages of a lesson. Moreover, in most cases, especially when studying natural science disciplines, due attention is not given to explaining the essence of processes, phenomena, etc. It remains at the superficial level “under cover” of applied learning strategies. In this article, on the example of our own experience, we present the methodology for complicating the educational material of a course in chemistry from class to class (the principle of helicity). Showing examples of the study of substances or processes from the standpoint of the basic laws and theories of chemistry.
Keywords: спиральділік принципі; химияны оқыту; заттардың құрылысы; химиялық реакциялар; принцип спиральности; обучение химии; строение веществ; химические реакции; the principle of helicity; chemistry training; structure of substances; chemical reactions