ҰЛЫ АҒАРТУШЫ ЫБЫРАЙДЫҢ ƏДЕБИ МҰРАСЫНЫҢ МАҢЫЗЫ МЕН ҚҰНДЫЛЫҒЫ - Мендыбаева, Ш.Ж.; Аманжолқызы, А.; Кыдралина, А.Т.; Гошоская, А.Л. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2021)
Өзектілігі. ЫбырайАлтынсарин өнегелі ісімен тарихта аты қалып, халыққа өнер-білім таратуда өлшеусіз еңбек сіңірген ағарту саласын жаңа сатыға көтерген биік тұлға. Ол нағыз халықшыл жазушы, ағартушы, өмір шындығын озық идея тұрғысынан таныта білген өз уақытының қажырлы қоғам қайраткері, өз заманының аса маңызды мəселелерін көтеріп, жыр төккен азамат, ақын, жаңашыл жазушы, сол жаңаның тынымсыз жаршысы болғандығы қай заманда болмасын жастарымызға үлгіболып, мұраларының қазіргі кезге дейін өз өзектілігін жоймай келе жатқанының куəгері болып отырмыз. Ыбырай мұрасын кейінгі ұрпақ дəріптеп, асқақтата жырлайды. Бұл ақынның асыл армандарының іске асқанының көрінісі Мақсаты. Қазақ əдебиетіне шағын проза жанрын тұңғыш əкелуші екендігін басты назарға ала отырып, Ыбырай Алтынсариннің өзінің артынан қалдырған мұрасын келешек ұрпаққа жеткізу, маңыздылығын, құндылығын насихаттау.
Keywords: тұлға; педагог; тəрбие; құндылық; ағартушы