ДЖОН ФАУЛЗДЫҢ «МАНТИССА» РОМАНЫНДАҒЫ ƏЙЕЛ АРХЕТИПІ - Базылханова, А.Т. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2022)
Мақалада көрнекті ағылшын постмодернизм жазушысы Джон Фаулздың «Мантисса» романындағы əйел архетипіне талдау жасалады. «Мантисса» романы бір-біріне қабаттаса суреттелген кеңістіктегі образдарға, көптеген халықтар мен дəуірлердің шындықтары мен көркем əдебиеттеріне бағыттайтын дəйексөздер мен мəдени-тарихи аллюзияларға толы интермəтін екені айшықталады. Романға негіз болып отырған архетип ұғымының өзектілігі талданады. Уақыт пен жағдайға бағынбайтын бірнеше образдарға бір мезетте айнала алатын бас кейіпкер Эрато – «Мантисса» романындағы əйел бейнесінің архетипін ашу арқылы Джон Фаулз барлық кездегі барлық халықтардағы əйел психологиясының көрінісін қамтуға ұмтылады.
Keywords: архетип; мифология; əйел архетипі; мифтік сана; постмодернизм; аллюзия