ФОРМИРОВАНИЕ ФУНКЦИОНАЛЬНОЙ ГРАМОТНОСТИ УЧАЩИХСЯ ЧЕРЕЗ ПРОРАБОТКУ ДЕСКРИПТОРОВ К ЛАБОРАТОРНЫМ РАБОТАМ - Демесенов, Бейбит Мерекеевич; Баянбекова, Жаннетта Балтабаевна (My University, 2019)
Осы мақалада оқушылардың лабораторлық жұмысты орындау барысында функционалды сауаттылығын қалыптастыру мəселесінің шешімі көрсетілген. Авторлар лабораторлық жұмысты жасау үшін дескрипторларды жасап, 9-сынып оқушыларына апробация жүргізді. Осы жұмыстың маңыздылығы оның ғылыми зерттеудің методологиялық аппарат дағдыларын машықтандыруға жол беретіндігінде. Лабораторлық жұмыс парақтарының анализі методолгия ретінде қолданылды. Зерттеу барысында дескрипторларды қолданудың тиімділігі анықталды. Берілген мақаладағы сипатталған тəжірибе ЖМБ мұғалімдеріне тиімді. В данной статье представлено решение проблемы формирования функциональной грамотности учащихся при выполнении лабораторных работ. Авторы разработали дескрипторы к оформлению практической работы и апробировали на учащихся 9 -классов. Значимость данной работы в том, что предложенные дескрипторы позволяют выработать навыки методологического аппарата научного исследования. Методология включала анализ практических работ. В ходе работы выявлена эффективность применения дескрипторов. Опыт описанный в данной статье будет полезен для учителей ЕМЦ. In this article the problem of the formation of functional literacy of students in the performance of laboratory work is solved. The authors have developed descriptors for the design of practical work and tested for students in grade 9. The significance of this work is that the proposed descriptors allow to develop the skills of the methodological apparatus of scientific research. The methodology included an analysis of practical work. During the investigation the efficiency of using of descriptors was revealed. The experience described in this article will be useful for natural science and mathematics subjects teachers.
Keywords: функционалды сауаттылық; практикалық жұмыс; ғылыми зерттеудің методологиялық аппарат дағдылары; дескрипторлар; функциональная грамотность; практическая работа; навыки методологического аппарата научного исследования; дескрипторы; functional literacy; practical work; skills of the methodological apparatus of scientific research; descriptors.