ҚАЗАҚ ХАЛҚЫНЫҢ ҰЛТТЫҚ КИІМДЕРІ МЕН ӘШЕКЕЙ БҰЙЫМДАРЫНЫҢ ЭТНОЛИНГВИСТИКАЛЫҚ СИПАТЫ - Исова, Э.А.; Изтұрғанова, Г.М. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baityrsynuly, 2024)
Мақалада қазақ халқының ұлттық киімдері мен әшекей бұйым-дарының этнолингвистикалық сипаты қарастырылады. Ұлттық киімдер мен әшекейлер – қазақ мәдениетінің маңызды бөліктері ғана емес, сонымен қатар ұлттың салт-дәстүрі, дүниетанымы, әлеуметтік мәртебесі, жас ерекшелігі туралы ақпарат беретін мәдениет коды ретінде танылады. Қазақ халқының киім үлгілері мен әшекей атаулары тілдегі көптеген лексикалық қабаттарды, көнерген сөздерді және олардың мағыналық ерек-шеліктерін сақтайды. Киім мен әшекей атауларының шығу төркіні, олардың әртүрлі мәндері мен семантикалық өзгерістері этнолингвистикалық тұрғыдан талданып, ұлттық мәдениеттің тілдік көрінісі ретінде сипатталады.
Keywords: қазақ халқы; ұлттық киімдер; әшекей бұйымдар; этнолингвистика; салт-дәстүр; дүниетаным; тілдік көрініс; лексикалық қабаттар; семантикалық талдау