ЖИ МҮМКІНДІКТЕРІН БИОЛОГИЯ - ФИЗИКА ПӘНДЕРІН ИНКЛЮЗИВТІ ОҚЫТУДА ТИІМДІ ҚОЛДАНУ - Абишева А.М.; Серік М.М.; Бимагамбетова Б.К. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Бұл баяндамада биология мен физика пәндерін инклюзивті оқытудағы жасанды интеллекттің (ЖИ) мүмкіндіктері мен өзектілігі қарастырылады. Инклюзивті білім беру ерекше қажеттіліктері бар оқушылардың тең білім алуын қамтамасыз етуге бағытталған маңызды бағыт болып табылады. Алайда, бұл пәндерді оқыту барысында әртүрлі қиындықтар туындайды, оларды шешуде ЖИ технологиялары тиімді құрал ретінде қызмет етеді. ЖИ дараланған оқыту, виртуалды тәжірибе жасау, автоматтандырылған бағалау жәе мониторинг секілді функциялар арқылы оқыту сапасын арттырады және оқушылардың оқу мотивациясын қолдайды. Сонымен қатар, баяндамада ЖИ қолдану барысында туындайтын педагогикалық, әлеуметтік және этикалық мәселелер талданып, Қорытындыда жасанды интеллекттің инклюзивті білім берудің дамуына қосар үлесі мен болашақтағы жетілдіру жолдары ұсынылады.
Keywords: инклюзивті білім беру; ерекше қажеттіліктері бар оқушылар; виртуалды тәжірибе; педагогикалық қолдау; оқу мотивациясы