ТАСЫМАЛДАУ ЖӘНЕ КОНВЕКЦИЯ-ДИФФУЗИЯ ТЕҢДЕУІН ШЕШУДІҢ САНДЫҚ ӘДІСТЕРІ: ДӘЛДІГІН, ТҰРАҚТЫЛЫҒЫН ЖӘНЕ ЕСЕПТЕУ ТИІМДІЛІГІН ТАЛДАУ - Байгабулова К.Е.; Испулов Н.А. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Қазіргі таңда ғылым мен техникада күрделі физикалық және инженерлік процестерді модельдеуде тасымалдау және конвекция-диффузия теңдеулерінің рөлі ерекше. Мұндай есептердің аналитикалық шешімін табу қиын болғандықтан, жоғары дәлдікті және орнықты сандық әдістерді қолдану өзекті мәселеге айналып отыр. Сандық әдістерді жетілдіру, олардың есептеу тиімділігін арттыру және жасанды интеллект технологияларымен үйлестіру — заманауи есептеу математикасының дамуын айқындайтын маңызды бағыттардың бірі. Зерттеудің мақсаты – тасымалдау және конвекция-диффузия теңдеулерін шешуге арналған сандық әдістердің дәлдігі мен тұрақтылығын талдау, олардың есептеу тиімділігін бағалау және практикалық есептерде қолдану мүмкіндігін айқындау. Зерттеу нәтижелері сандық модельдеудің сапасын арттыруға және математикалық әдістерді оқыту үдерісінде тиімді қолдануға бағытталған.
Keywords: тасымалдау теңдеуі; конвекция-диффузия теңдеуі; математикалық модельдеу; жасанды интеллект