БІРІНШІ КУРС СТУДЕНТТЕРІНІҢ ОҚУҒА БЕЙІМДЕЛУДЕ ПЕДАГОГИКАЛЫҚ-ПСИХОЛОГИЯЛЫҚ ҚОЛДАУ КӨРСЕТУ ЖОЛДАРЫ - Абдуалиева, Н; Утегенова, Б.М. (PUBLISHINGS of Kostanay State Pedagogical Institute, 2016)
Баспаға ұсынылған мақалада бірінші курс студенттеріне жоғары оқу орнына бейімделуде педагогикалық жəне психологиялық қолдау көрсету мəселелері қарастырылған. Қолдаудың жалпы сипаты ашылған. Оқу орнына бейімделудің факторлары бойынша зерттеу жұмысының мəліметтерін көрсетілген. Мақала авторлары осы факторлардың жағымды жəне жағымсыз негіздерін зерттеп, атап көрсеткен. Бірінші курс студенттерінің жоғары оқу орнына келіп оқуда психологиялық жəне əлеуметтік жағынан көретін қиыншылықтарын, олардың себеп-салдарын талдап, педагогикалық қолдаудың ұйымдастыру формалары мен əдіс-тəсілдерін сипаттаған. Мақалада студенттер кəсіби оқу орнының талаптарына бірден үйрене алмайтындығы сипатталған. Үйлесімді жолдармен бейімделу шарттары қарастырылған. Педагогикалық қолдау талаптарына авторлар оқу бағдарламасын жеке даму траекториясына байланысты жүзеге асыру жолдарын айқындап көрсеткен.
Keywords: Педагогикалық-психологиялық қолдау; бейімделу; қолдаудың психологиялық шарттары; қолдау қағидалары; əлеуметтік бейімделу шарт-тары; мəселені зерттеу тəсілдері