ЫБЫРАЙ АЛТЫНСАРИННІҢ ЛЕКСИКА - ГРАММАТИКАЛЫҚ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ - Нұрғали, А.Т.; Абеугали, А.Б. (Publisher of Kostanay State Pedagogical Institute, 2018)
ХІХ ғасырдағы қазақ әдебиетінің абыройын асырып, мәртебесін биіктеткен ұлы жазушы, ағартушы, педагог Ыбырай Алтынсариннің әңгімелерінің қазақ әдебиеті тарихындағы орны ерекше. Оның 1925 жылы жарық көрген алғашқы әңгімесінен бастап,кейінгі шығармаларының бәрінің де жастарға моральдық-эстетикалық тәрбие берумен бірге, олардың білім-ғылымды жете меңгеріп, сол арқылы күрмеуі күрделі тірліктің қыр-сырын танып, халқына пайдалы азамат болып өсуіне қызмет етуге арналуы соның айғағы. Ыбырай Алтынсарин әңгімелерінің лексикалық-грамматикалық ерекшелігін анықтау – жұмыстың басты мақсаты. Осы мақсатқа жету үшін мынандай міндеттер туындайды: Қаламгер әңгімелерінің тілдік құралдары - көнерген сөздер, диалект сөздер, синоним сөздер мен антонимдік қатарлардың қолданылу ерекшеліктерін анықтау. Сан қилы көріктеуіш тәсілдерді қолдану аясында кейіпкердің тілдік тұлғасын анықтау. Ы.Алтынсарин әңгімелерінің қазақ әдеби тіліне тигізген әсерін анықтап, көркемдік ерекшелігін талдау. Жазушы әңгімелерінің сөз байлығын бағдарлап, оның лексикалық-грамматикалық ерекшеліктерін бағамдау.