РОЛЬ ФОРМИРУЮЩЕГО ОЦЕНИВАНИЯ И ПУТИ ЕГО ПРИМЕНЕНИЯ В УЧЕБНОМ ПРОЦЕССЕ - Хайдарова, Айгерим Мейрамовна; Абдикенова, Эльмира Дуйсенбаевна (My University, 2019)
Мақалада қалыптастырушы бағалаудың оқу үдерісіндегі рөлі мен маңызы ашылып, оқу үшін бағалаудың анықтамасы беріледі. Сонымен қатар, қалыптастырушы бағалауды ұйымдастыру барысындағы кейбір мəселелер қозғалады. Мақаланың мақсаты тарих пəні сабақтарындағы қалыптастырушы бағалауды ұйымдастыру үдерісінің кейбір аспектілерін қарасытра отырып, оқыту процессінің осы бағытытың мəселелерін шешу жолдарымен бөлісу. Мақала мəтінінде нақты сабақтардан мысалдар келтірілген. В настоящей статье раскрывается роль и значение формирующего оценивания в процессе преподавания и обучения, дается определение формативного оценивания, а также затрагиваются некоторые проблемы, связанные с его проведением. Целью статьи является рассмотрение некоторых аспетов организации формирующего оценивания на уроках истории, а также трансляция опыта по преодолению некоторых трудностей данного направления образовательного процесса. В тексте статьи содержатся примеры из аутентичных уроков. This article reveals the role and importance of formative assessment in the process of teaching and learning, provides a definition of formative assessment, and touches on some of the problems associated with its implementation. The purpose of the article is to consider some aspects of the organization of formative assessment in the lessons of history, translation of experience to overcome some of the difficulties of this area of the educational process. The text of the article contains examples from authentic lessons
Keywords: бағалау; қалыптастырушы бағалау; кері байланыс; бағалау парақтары; өзін- өзі бағалау; өзара бағалау; оқу жетістіктері туралы пайымдаулар; оценивание; формативное оценивание; обратная связь; листы оценивания; самооценивание; взаимооценивание; утверждения об учебных достижениях; Keywords:assessment; formative assessment; feedback; assessment sheets; self-assessment; mutual evaluation; statements about educational achievements