М. ӘУЕЗОВТІҢ «АБАЙ ЖОЛЫ» РОМАН-ЭПОПЕЯСЫНДАҒЫ САЛТ-ДӘСТҮРГЕ ҚАТЫСТЫ СӨЗДЕРДІҢ ЭТНОЛИНГВИСТИКАЛЫҚ СИПАТЫ - Абдрашева, А.Қ. (PUBLISHINGS of Kostanay State Pedagogical Institute, 2014)
Автор бұл мақаласында ұлы суреткердің өз шығармаларында қазақ мәдениетін, яғни халық тіл байлығын, әр алуан этнографиялық, бұйымдық-рухани мәдениетке байланысты лексикалық қабаттардың қай-қайсысын қажетінше қамти пайдаланғанын тілге тиек етеді. Қаламгер шығармаларының тілінен қазақ халқының өміріне қатысты белгілі де белгісіз салт-дәстүрлердің, ұлттық ерекшеліктерді танытатын қазақ халқының ұлттық сипатын білдіретін этнографизмдердің барлығын кездестіруге болатындығын көркем шығарма тілінен мысалдар келтіріп, дәлелдейді.
Keywords: тіл; этнос; мәдениет; салт-дәстүр; этнографизм; ұлттық ерекшеліктер; көркем шығарма