АБАЙ ҚАРА СӨЗДЕРІНІҢ ҚАЗІРГІ КӨШБАСШЫЛАРДЫҢ БАСҚАРУ ҚАБІЛЕТТЕРІНЕ ӘСЕРІ - Аубакиров А.К.; Есекешова М.Д. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Бұл мақалада ұлы қазақ ойшылы Абай Құнанбайұлының «Қара сөздерінде» айтылған дана идеялары қарастырылып, оларды қазіргі заманғы көшбасшылық пен басқару теорияларымен салыстырады. Автор Абайдың философиялық мұрасының қазіргі заманғы көшбасшылардың кәсіби, моральдық және ұйымдастырушылық құзыреттіліктерін дамытудағы маңыздылығын зерттейді. Өзін-өзі дамыту, әділдік және жауапкершілік қағидаттарына, сондай-ақ басқарудағы қарапайымдылық пен гуманизмнің маңыздылығына ерекше назар аударылады. Зерттеу барысында Абайдың «Қара сөздері» қазіргі заманғы басқарудағы көшбасшылық құзыреттіліктерін жетілдірудің рухани және моральдық негізін құрайтыны анықталды.
Keywords: Абайдың «Қара сөздері»; көшбасшылық; басқару дағдылары; әділеттілік; рухани даму; басқару