Pisa тапсырмалары негізінде Абай шығармаларындағы құндылықтарды оқыту - Тайлакбаева Г.А. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2026)
Мақалада PISA халықаралық зерттеу жүйесінің тапсырмаларын қазақ тілі мен әдебиеті пәнінде қолдану арқылы Абай Құнанбайұлы шығармаларындағы жалпыадамзаттық және ұлттық құндылықтарды оқушыларға меңгертудің педагогикалық мүмкіндіктері қарастырылады. PISA тапсырмалары функционалдық сауаттылықты, мәтінді түсіну, талдау, интерпретациялау және ӛмірлік жағдаяттарда қолдану дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Осы тұрғыда Абайдың өлеңдері мен қара сөздерін PISA форматына негіздеп қолдану оқушылардың сыни ойлауын, құндылықтық бағдарын және тұлғалық дамуын арттырады. Мақалада әдістемелік тәсілдер, сабақта қолданылған нақты тапсырма үлгілері, кезеңдік нұсқаулықтар мен педагогикалық идеялар ұсынылады.
Keywords: PISA тапсырмалары; Абай шығармалары; функционалдық сауаттылық; құндылықтар; сыни ойлау; мәтінмен жұмыс; әдеби білім беру