ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ НЕМІС ДИАСПОРАСЫНЫҢ ТАРИХЫ МЕН БҮГІНГІ ЖАҒДАЙЫ - Тулебаев, Б.А. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2022)
Полиэтникалық Қазақстан үшін тиімді ұлтаралық саясат əлеуметтік-саяси, экономикалық тұтастық пен қоғамдық келісімді қолдаудың маңызды құралы екендігі аян. Белгілі бір елде қоныстанған диаспора дами келе сол қоғамдағы саяси-экономикалық процесстердің субъектісіне айналып, ұлтаралық жəне халықаралық қатынастар жүйесінде халықтарды байланыстыру функциясын атқарады. Еліміздің аумағында тату тұрып жатқан 140 этностың қатарындағы неміс диаспорасының да аталмыштай қызметке қосар үлесі зор.
Keywords: көпұлтты Қазақстан; неміс диаспорасы; ұлтаралық келісім; ұлтаралық саясат; этнос; депортация; екіжақты қарым-қатынас