ПРИМЕНЕНИЕ МНОГОЯЗЫЧИЯ В СОВРЕМЕННОЙ ОБРАЗОВАТЕЛЬНОЙ СИСТЕМЕ - Ишмухамбетова, Бахиткуль Мугадаровна (My University, 2019)
Мақалада мектептегі білім беру саласындағы үштілділік мəселесі көтерілуде. Автор өз тəжірибесінде бала өміріне үш тілді кезең-кезеңмен енгізуді көрсетеді. Бағдарлама аясында тілдерді меңгере отырып, оқытылатын тіл яғни ол, халықтың өмірі, тұрмысы, тарихы, құндылықтары туралы бірінші түсінікті беріледі. Əрбір игерілген тіл қабылдау жолын кеңейтеді. Тіл арқылы интеграциялана отырып, əр түрлі тілдерді меңгерген əлем қабылдауы байытылып, ой елегінен өткізіле бастады. Автор тіл үйренуді өскелең ұрпақтың патриоттық тəрбиесімен байланыстырады. Көбінесе патриотизмді тəрбиелеуде, сол мемлекеттіліктің нышаны ретінде гимн, ту жəне елтаңба мемлекеттік тіл болып табылады. Өз елінің патриоты болу үшін өзіңнен бастау керек, яғни қазақ тілін үйрету қажет , сонымен қатар мектеп оқушыларының алдында жəне қазіргі жастардың алдында автор осындай мақсат қояды. Мемлекеттік тілге құрмет, тілді үйрену, ол үшін мақтаныш - мектептегі күнделікті жұмыстың құрамдас бөлігі болып табылады. «Қазақ тілі, ағылшын тілі жəне музыка пəндері бойынша жұмыс дəптері» болып табылатын, тілдерді оқыту жөніндегі құралдардың бірі ретінде автор өзі баяндайтын жинақты келтірді. Дəптерді безендіру, ол бастауыш сынып оқушыларының жас ерекшеліктеріне сəйкес келеді. Бұл дəптер қазақ, ағылшын тілі мен музыканың жекелеген сабақтарында, сонымен қатар бірлескен кіріктірілген сабақтарда қолдануды көздейді. Автор мақаласында оқушылардың тілдерге деген махаббатын,ниетін қалай бекітуді, тілдерді тануға деген сүйіспеншілігін нығайтудың қандай тəсілдері бар екендігін, жəнеде бұл тұрақты қажеттілік болып табылады деген ойды жалғастырады. Бұл мақала тілдерді оқыту бойынша мұғалімдердің жұмысында қолданылуы мүмкін. Тілдерді үйрену- ол біздің көпұлтты жəне көпконфессиялы қоғамымыз табысының негізі. В статье поднимается вопрос о трехязычии в сфере школьного образования. Автор на примере собственного опыта показывает поэтапное введение трех языков в жизнь ребенка. Изучая языки в рамках программы дается первое представление о жизни, быте, истории, ценностях того народа, чей язык изучается. Каждый освоенный язык расширяет границы восприятия. Интегрируя через язык, обогащается и преумножается мировосприятие, владеющего разными языками. Автор изучение языка связывает с патриотическим воспитанием подрастающего поколения. Во многом воспитание патриотизма начинается с государственного языка, который является таким же символом государственности, как гимн, флаг и герб. И для того, чтобы быть патриотом своей страны, нужно начать с себя, учить казахский язык - именно такую цель ставит автор перед учащимися школы, перед современной молодежью. Уважение к государственному языку, изучение языка, гордость за него - это составляющие повседневной работы в школе. Как одно из пособий по изучению языков приводится сборник, автор которого сам повествующий, является «Рабочая тетрадь по казахскому, английскому языку и музыке». Оформление тетради соответствует возрастным особенностям учащихся начальных классов. Данная тетрадь предполагает использование на отдельных уроках казахского, английского языка и музыки, так и совместных интегрированных уроках. В статье автор продолжает свою мысль о том, как закрепить желание учащихся знать языки, какими способами укрепить любовь к познанию языков, чтобы это стало постоянной необходимостью. Данная статья может быть использована в работе учителей по изучению языков.Изучение языков - основа успеха нашего многонационального и многоконфессионального общества. Thearticlebringsupanissueoftrilingualisminthefieldofschooleducation. The author basing on his own experience specifies the staged introduction of three languages into a child’s life. Learning languages in the framework of the program gives a notion of the first idea of life, history, and people’s values whose language is being studied. Each learned language expands the boundaries of perception. The speaker’s world perception proficient in language is enriched and multiplied by means of integrating through the language. The author associates the study of language with the patriotic education of the younger generation. To a large extent, the patriotism arisesin learning of the state language, which is the same symbol of statehood as the anthem, flag and coat of arms. In order to be a patriot of his country, be the change you want, learn Kazakh language - this is the goal that the author sets for schoolchildren, for millennials. The critical components for everyday schoolwork include respect for the official language, learning the official language, pride for the official language. As one of the manuals on language learning, the collected volumehas been edited with the author acting as the narrator. The collected volume is called “Workbook on Kazakh, English and Music”. The design of the notebook corresponds to the age characteristics of primary school students. This notebook assumes to be used in specific classes of Kazakh, English, and Music, as well as joint integrated classes. In the article, the author develops his reasoningon methods to reinforce the students' desire to learn languages, onthe ways to give a boostto learning languages, so that it will become an ongoing need. This article can be applied in the work teachers in the process of learning languages. Learning of languagesmakes the basis for the success of our multi-ethnic and multi-religious society.