ЖАЗУШЫ ЖҮНІС САХИЕВТІҢ «ЖАСАМПАЗДЫҚ ҚИЫРЫНДА» ШЫҒАРМАСЫ ТІЛІНДЕГІ МАҚАЛ-МӘТЕЛДЕРДІҢ СТИЛЬДІК ҚЫЗМЕТІ - Дүйсенбай, А.С.; Қанапина, С.Ғ. (PUBLISHINGS of Kostanay State Pedagogical Institute, 2016)
Ғылыми мақала жазушы Ж.Сахиевтің «Жасампаздық қиырында» шығармасы тіліндегі мақал - мәтелдердің стильдік қызметін анықтауға арналған. Мақал-мәтелдердің тілдік тұрғыда зерттелуі, тілде қалыптасу кезеңдері жайлы сөз етіледі. Жазушы қолданысындағы мақал- мәтелдерге талдау жүргізіліп, паремиолог - ғалым Ә.Қайдардың «Халық даналығы» атты еңбегін пайдалана отырып, мағыналары ашылды. Мақалада Ж. Сахиевтің ұлттық тілдің бай қазынасы – сөздік құрамын мейлінше шебер пайдаланып, әр сөзін, сөйлемін, тұтас мәтінін мәнерлі, өткір шебер тілмен өрнектеген және оларды белгілі бір стильдік мақсатпен ұтымды пайдаланғанына көзімізді жеткізе аламыз.
Keywords: таным; тіл; халық; ұлт; сөз; мақал-мәтелдер