КАПЛАН БЕЛГІШЕЛЕРІ АРҚЫЛЫ МƏТІНМЕН ӨЗДІГІНЕН ЖҰМЫС ЖАСАУ ДАҒДЫСЫН ДАМЫТУ ƏДІСТЕРІ - Аликулова, М.С.; Асанова, К.И.; Алиева, Ж.Ш. (My University, 2019)
Ұсынылған мақалада оқушылардың тілдік дағыдыларды көбірек қажет ететін пəндердегі (Қазіргі əлемдегі Қазақстан, Қазақстан тарихы жəне география) мəтінмен немесе басқа дереккөздермен жұмыс жасау барысындағы қолдануды қажет ететін күрделі дағдылар тобын: талдау, зерттеу, шешім шығару жəне сипаттау дұрыс жүзеге асырудағы кездескен қиындықтар мен оларды жетілдіру үшін қолданылған əдіс туралы жазылған. Жүргізілген зерттеу жұмысының қадамдары мен нəтиежелері келтірілген. Осы мақалада жаңашыл əдіс болып табылатын «Каплан белгішелері» жəне оның ерекшелігі жайында айтылады. Мақаланың мақсаты:əріптестерге оқыту əдістемесі бойынша тəжірибе жинақтауға көмек ретінде зерттеу нəтижелерін тарату. В представленной статье будет рассказываться про метод, который необходим при работе с текстами или другими источниками по предметам, требующие более высокий уровень владения языком (Казахстан в современном мире, история Казахстана и география) а так же трудности, возникающие при реализации анализа, исследований, принятия решений и описания. Были приведены этапы и результаты исследования. Эта статья посвящена новому методу под названием «иконам капитана» и его особенностям. Целью статьи является распространение результатов исследований, чтобы помочь коллегам практиковать методику обучения. The present article will be told about the method that is needed in working with texts or other sources in subjects that require a higher level of language proficiency (Kazakhstan in the modern world, history of Kazakhstan and geography). Furthermore, this research will be said about difficulties arising from the implementation of analysis, studies, making decisions and descriptions. The stages and results of the study were given. This article is devoted to the new method called «Kaplan icons» or «Depth and complexity icons» and its features. The purpose of the article is to disseminate research results to help colleagues practice teaching methods.
Keywords: Каплан белгішелері; мəтінмен жұмыс; талдау дағдылары; айтылым дағдысы; жазылым дағдысы; иконки каплана; обработка текста; аналитические навыки; навыки произношения; навыки письма; kaplan icons; word processing; analytical skills; pronunciation and writing skills