САУСАҚ ГИМНАСТИКАСЫ – ЦЕРЕБРАЛДЫ САЛ АУРУЫНА ШАЛДЫҚҚАН БАЛАЛАРДА ГРАФИКАЛЫҚ ДАҒДЫЛАРДЫ ҚАЛЫПТАСТЫРУ ҚҰРАЛЫ РЕТІНДЕ - Қажахмет, Д.Қ. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2021)
Өзектілігі: Графомоторлық шеберлік – бұл жазбаша дыбыстар мен олардың қосылыстарын бейнелеуге мүмкіндік беретін жазу қолының белгілі бір таныс позициясы мен қозғалысы. Дұрыс қалыптасқан графомоторлық шеберлік əріптерді анық, əдемі, тез жазуға мүмкіндік береді. Дұрыс қалыптаспаған графомоторлық шеберлік жазу қиындықтарының жиынтығын тудырады: ұқыпсыз, түсініксіз қолжазба, баяу жазу. Мақсаты: Кіші мектеп жасындағы церебралды сал ауруына шалдыққан балаларда графикалық дағдыларды саусақ гимнастикасы арқылы дамыту.
Keywords: церебралды сал ауруы; графикалық дағдылар; бұлшықет тонусы; ұсақ моторика; ерікті қозғалыс; жазу əрекеті