МАҒЖАН ЖҰМАБАЙҰЛЫНЫҢ «БАТЫР БАЯН» ЖЫРЫНЫҢ ТАРИХИЛЫҒЫ - Күзембайұлы, Аманжол (My University, 2018)
Аннотация Тарихтағы жеке тұлғаның ролін зерттеу тарихғылымының негізгі мақсаты.ХҮІІІ ғасырда жоңғар шапқыншылығына қарсы тұрған Баян батыр қазақтың ұлы ақыны Мағжан шығармасына тақырып болса,оның тарихилығын анықтау тарихшылардың міндеті. Мақалада Батыр Баянның тарихи тұлға екендігін əртүрлі деректер негізінде дəлелденеді. Аннотация Изучение истории выдаюшееся личностей является важнейшей задачей науки. В статье на основе исторических источников доказывается историчность Баяна борца за свободу и независимость казахского народа в период войны с джунгарами в ХҮІІІ веке, главного героя поэмы М.Жумабаева «Батыр Баян» Abstract Scrunity of the history of outstanding personalities is the most important task of science. The article based on historical sources proves the historicity of Bayan, a fighter for the freedom and independence of the Kazakh people during the war with the Dzungars in the XVIII century, the protagonist of the poem by M. Zhumabayev "Batyr Bayan"
Keywords: поэма; тарих; батыр; тəуелсіздік; соғыс; тарихи дерек; ру; история; независимость; война; исторический источник; род; poem; history; batyr; independent; war; historical sourse; genus