ОҚУШЫЛАРДЫҢ МОТИВАЦИЯЛЫҚ ЖƏНЕ БІЛІМДІЛІК САПАСЫН КӨТЕРУ МАҚСАТЫНДА МАТЕМАТИКАЛЫҚ ҚҰЗІРЕТТІЛІГІН ДАМЫТУ - Шинтимирова, Амина Камешовна (My University, 2019)
Мектептік курста «математика» пəні сабақ кестесінің алдыңғы қатарларының бірін алып тұрады, дегенмен басқа пəндер оқушылардың рухани мүдделерінде математиканы соңғы орындарға ысырады. Жоғарғы сынып оқушыларынан алған сауалнамада математика «сүйікті» пəндердің соңында жүреді. Оқушылар көп жағдайларда математикалық білімнің өмірдегі қажеттігін жете біле бермейді, мамандық таңдауда математикалық білімді қажет ететін салаларды сирек таңдайды. Қазіргі заман мұғалімі қандай болу керек жəне бүгінгі математика сабағы қандай болу керек? Осы мəселелер төңірегінде мақалада жаңартылған оқу мазмұны аясында оқушылардың мотивациялық жəне білімділік сапасын көтеру мақсатында математикалық құзіреттілігін дамыту бойынша автор өз тəжірибесімен бөліседі. В школе предмет «математика» занимает одно из первых мест в расписании уроков, хотя другие дисциплины вытесняют математику на последнее место в духовных интересах учащихся. В опросе старшеклассников математика находится в конце «любимых» предметов. Школьники часто не знают о необходимости математического образования в жизни и редко выбирают области, которые требуют математических знаний при выборе профессии. Каким должен быть современный учитель и каким должен быть сегодняшний урок математики? Автор в статье делится своим опытом в развитии математической компетенции с целью повышения мотивации и качества знаний школьников при обновленном содержании образования. At school, the subject of "mathematics" occupies one of the first places in the timetable of lessons, although other disciplines displace mathematics in the last place in the spiritual interests of students. In a survey of high school students, mathematics is at the end of “favorite” subjects. Schoolchildren often do not know about the need for mathematical education in life and rarely choose areas that require mathematical knowledge in choosing a profession. What should be a modern teacher and what should be today's lesson in mathematics? The author of the article shares his experience in the development of mathematical competence in order to increase the motivation and quality of schoolchildren’s knowledge with updated content of education.
Keywords: математика; білім, мамандық; мұғалім; сабақ; мотивация; сапа; құзіреттілік.; знание; профессия; учитель; урок; мотивация; качество; компетенция; mathematics; knowledge; profession; teacher; lesson; motivation; quality; competence