Болашақ мұғалімнің қалыптасу шарты ретінде кәсіби өзін–өзі білім арқылы дамыту - Ахметжанова М.А. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2026)
Мақалада кәсіби өзін–өзі білім арқылы дамыту үздіксіз педагогикалық білім беру жүйесінде болашақ мұғалімнің қалыптасуының негізгі шарты ретінде қарастырылады. Өзін–өзі білім арқылы дамыту тұлғалық–іс–әрекеттік тәсіл тұрғысынан өзгермелі білім беру ортасында өзін–өзі жетілдіруге, кәсіби ұтқырлыққа және шығармашылық тұрғыда өзін–өзі жүзеге асыруға дайындықты қамтамасыз ететін тұлғаның интегративті сапасы ретінде түсіндіріледі. Автор болашақ педагогтың өзін–өзі білім арқылы дамытудың мәнін, құрылымын, белгілерін және функцияларын аша отырып, жоғары оқу орнының білім беру үдерісінде оны оңтайландырудың сыртқы және ішкі шарттарын айқындайды. Студенттердің өзін–өзі білім арқылы дамуын қалыптастыруға тұтастай көзқарастың қажеттілігі негізделеді, ол мотивациялық, мазмұндық-операционалдық, адамгершілік–еріктік, эмоциялық–еріктік, аксиологиялық, бағдарлаушы, бағалаушы және рефлексивтік компоненттерді қамтиды.
Keywords: кәсіби өзін–өзі білім арқылы дамыту; үздіксіз педагогикалық білім беру; тұлғаның өзін–өзі дамытуы; өзін–өзі реттеу; кәсіби қалыптасу